srijeda, 12. veljače 2014.

Vodić za kupovinu sudopera

Kuhinjski sudoperi sastoje se od jednog ili više korita za pranje, u kombinaciji sa ili bez ocjeđivaća, slavinom i raznim dodacima. Za razliku od kuhinjskih uređaja (pećnice, ploče za kuhanje, nape i sl.), sudoper  koristimo za sve poslove koje obavljamo u kuhinji, bilo da se radi o čišćenju, pranju ili pak pripremi hrane.

Sudoper je najvažniji i najviše upotrebljavan segment kuhinjske opreme, a vrlo često djeluje kao kruna kuhinje jer svojim dizajnom doprinosi njenom krajnjem izgledu.
Od sjajnog nehrđajućeg čelika [wikipedia] do raznih kompozitnih materijala,  kuhinjski sudoperi  se danas proizvode u više oblika, veličina i dubina nego ikad prije.
Ovaj vodič objašnjava opcije materijala, konfiguracija i ugradnji, kako bi lakše odabrali sudoper koji savršeno odgovara formi i funkcionalnosti Vaše kuhinje.

Uzmite u obzir slijedeće faktore:
Materijal – nehrđajući čelik, kompozitni granit, akril, keramika
Konfiguracija – oblik, veličina, broj korita, strana, daljinsko upravljanje
Ugradnja – nasadni, usadni, integrirani, podgradni

Materijali
Odabir materijala Vašeg sudopera odluka je koja ima elemente praktičnosti ali i estetike. Sigurno želite da sudoper izgleda lijepo i da bude praktičan. Dodatno obratite pažnju na otpornost površine jer želite da sudoper ostane lijep i nakon nekoliko godina korištenja.
Ispod pronađite opis nekih materijala koje možete uzeti u obzir.

- nehrđajući čelik nudi odličan balans između cijene, upotrebljivosti, izdržljivosti i jednostavnosti    održavanja. Sudoperi više kvalitete napravljeni su od inoksa u omjeru 18/10, veće debljine kako bi se izbjegle udubine, ogrebotine i smanjila buka. Pogledajte dali sudoper ima izolacijsku pjenu na donjem dijelu korita koja smanjuje vibracije i buku kod pranja posuđa.

- kompozitni sudoperi napravljeni su od spoja raznih materijala, a najčešći oblik je kompozita je spoj kvarca koji se dobiva ekstruzijom iz granita i visokokvalitetnog akrila(MMA). Zbog njihovog sastava zovemo ih još i granitni sudoperi [sudoper.hr].
Ovi sudoperi su izuzetno otporni na nečistoće, toplinu i ogrebotine, ali i među njima postoje razlike u kvaliteti. Kompozitni sudoperi s velikim udjelom kvarca su posebno otporni.

- lijevani akrilni sudoperi sačinjeni su od plastike koja dobiva svoj oblik kalupljenjem, te se dodatno pojača fiberglasom. Oni su povoljnije rješenje od sudopera drugih materijala, a površina im je otporna na mrlje, te ih je lako čistiti. Njihova trajnost je doduše izuzetno mala a lako ih je oštetiti. Poliranjem se mogu otkloniti nedostaci ali se na poliranim mjestima vidi razlika u boji.

- keramički sudoperi  proizvode se uz pomoć visoke temperature kako bi se dobila izuzetno otporna, tvrda, sjajna i neporozna površina koja neće izgubiti boju i sjaj. Otporni na struganje, mrlje i ogrebotine, ove sudopere jednostavno je održavati besprijekorno čistima pa su izuzetno pogodni za pripremu hrane.


Konfiguracija
Kod odabira sudopera morate obratiti pozornost na konfiguraciju.
Ona uključuje: dimenziju, broj korita, orijentaciju (lijevo, desno) , dubinu korita, rupa za slavinu.

Dimenzija:
Unutarnja širina ormarića za sudoper određuje maksimalnu dimenziju sudopera.
Najčešće širine elemenata za sudoper su 45cm, 50cm, 60cm, 80cm, 90cm.
Najčešći sudoper s jednim koritom dimenzija 860x500 mm, stati će u elemenat širine 45 centimetara.
Ukoliko koristite sudoper najviše za pranje ruku i ispiranje, trebate manji sudoper. Ako često kuhate, i upotrebljavate sudoper za pranje povrča i suđa, biti će Vam potreban velik sudoper u kojem možete prati veliko posuđe.
Ako mijenjate sudoper, izaberite sudoper koji paše u izrez koji trenutno imate. Ako je ormarić za sudoper veći, postoji i mogućnost ugradnje većeg sudopera.
Ako opremate novu kuhinju jedina ograničenja postavlja položaj i dimenzija elementa za sudoper.

Koliko korita trebam?
Odlučiti koliko korita trebate ili želite u svojoj kuhinji ponekad je vrlo jednostavno. Oni sretniji imat će priliku odlučiti vodeći se po nekakvom iskustvu i potrebama, dok će oni manje sretni odabrati rješenje koje zadovoljava dimenzije ograničenog kuhinjskog prostora.
Ukoliko volite kuhati, preporučujemo velik sudoper sa dva jednaka korita, ili (ukoliko imate malu kuhinju) jedno veliko korito. U Hrvatskoj se najčešće odabire sudoper dimenzija 860x500 s jednim koritom i cjedilom što nikako ne ocjenjujemo zadovoljavajućim za kućanstva bez perilice posuđa.

Orijentacija korita (lijevi ili desni sudoper)
Optimalna orijentacija sudopera je najčešće već unaprijed određena pozicijom perilice posuđa, odvoda za sudoper, raznih strujnih priključaka i sl.
Idealna pozicija perilice posuđa ovisi o tome dali je osoba dešnjak ili ljevak. Najbolja varijante je da možete ispirati posuđe i svojom ga „jačom“ rukom jednostavno stavljati u perilicu.
Kod sudopera s dva korita, drobilicu otpada instaliramo u korito bliže perilici jer tako povećavamo efikasnost i praktičnost.
Kod sudopera s jednim velikim a jednim malim koritom, efikasnije je manje korito okrenuti prema perilici posuđa, te na njega instalirati drobilicu otpada.

Dubina korita
Koliko i kako upotrebljavate vaš sudoper , određuje dubinu koja zadovoljava vaše potrebe za praktičnošću.
Prosječne dubine korita su od 18-20 cm.
Ako imate običaj pripremati hranu u velikim posudama, veće dubine omogućavaju lakše ispiranje posuđa uz manje prolijevanje vode izvan sudopera.

Rupe za slavinu
Ovisno o dizajnu, neki sudoperi mogu imati i veći broj rupa u koje osim slavine [sudoper.hr] možete postaviti i raznu dodatnu opremu kao što su dozatori deterdženta, prekidač za drobilicu i slično. Neki sudoperi  isporučuju se bez rupe za slavinu, te se ona buši na licu mjesta pri montaži. Također, proizvođaču i preprodavaču lakše je skladištiti takve sudopere, te je znatno manja mogućnost pogreške kod kupnje.

Ugradnja sudopera
Informacija od kojeg je materijala vaš sudoper i na kakvu ga podlogu montirate, ključna je za odabir pravilnog načina montaže.
Nasadni sudoperi polažu se na pripremljen ormarić i to je najstariji način ugradnje sudopera. Nasadni sudoperi polako izlaze iz uporabe u kućanstvima najviše iz estetskih razloga.
Usadni sudoper ugrađuje se na način da se položi u izrezanu rupu, tako da njegovi rubovi nasjedaju na radnu ploču. To je ujedno najčešći i najjednostavniji način ugradnje.
Integrirani sudoperi također se polažu u izrezanu rupu, ali imaju rub pripremljen za „upuštanje“ u radnu plohu kako bi se sudoper u potpunosti poravnao s njenom površinom. Ovaj način ugradnje je nešto kompliciraniji, ali je korištenje i održavanje radne površine i samog sudopera znatno jednostavnije. Ovakav način ugradnje najčešće se koristi na radnim plohama od kompozitnih materijala. (Kerrock, Corian i sl.).
Podgradni sudoperi ugrađuju se pričvršćivanjem odozdo na radnu ploču posebnim kopčama. Ova metoda obično se koristi kod radnih ploča od kamena ili pojedinih kompozitnih materijala.

Dodatni savjeti

Štedljivi sifoni
Sudoperi sa štedljivim sifonima omogućavaju veliku uštedu prostora u ormariću ispod sudopera, pa je moguće ugraditi i kantu za smeće, bojler… Većina sudopera ne dolaze sa štedljivim sifonima, ali se isti mogu dodatno kupiti po povoljnim cijenama.

Dubina korita
Iako smo već spomenuli da su duboka korita praktična, imajte u vidu da prevelika dubina korita može stvoriti probleme kod instalacije drobilice otpada, kante za selektiranje otpada i sl.
Prije kupnje sudopera velike dubine, obavezno se savjetujte sa svojim arhitektom .

Dodatna oprema
Ukoliko Vam je potrebno više radnog prostora, pokušajte pronaći sudoper koji u dodatnoj opremi ima drvene daske za rezanje koje možete položiti na njega. Također postoje i razne ocjedne posude i košare koje omogućavaju lakše cijeđenje hrane.

Nema komentara:

Objavi komentar